26 de març 2010

La JSC de l’Alt Penedès-Garraf debat el model de les polítiques d’immigració


Una cinquantena de persones es van apropar a l’acte organitzat per la Joventut Socialista de l’Alt Penedès - Garraf celebrat a Sitges el passat 20 de març.

L’acte va comptar en primer lloc amb una mirada a l’evolució del fet migratori a Catalunya, per part de Teresa Llorens, coordinadora d’Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona, que també va aturar-se a analitzar aquest efecte pel que fa als joves. Així, a Barcelona 1 de 4 de joves és immigrant. Llorens va recordar que cal una treball intern i extern per part de la política i va centrar-ho en dos àmbits a treballar, en especial per part de la gent jove: la formació i la socialització sobretot amb les xarxes socials i el món d’Internet i 2.0.

Josep M. Sala, secretari de Formació i Ciutadania del PSC i Consol Prados, Diputada al Parlament pel PSC van recordar que el col•lectiu de ciutadans, nous catalans, també han de gaudir de drets, i un d’aquests, el dret a la ciutadania, només s’aconseguirà amb el dret a vot (en aquests moments es troben en marxa diversos acords bilaterals entre l’Estat i diversos països).

Consol Prados va reclamar la necessitat de garantir una societat cohesionada amb igualtat d’oportunitats i a partir del reconeixement d’una Catalunya plural i diversa. També del paper del Pacte Nacional d’Immigració signat per tots els partits amb representació parlamentària, excepte el PP, com una eina útil de treball. L’ús de la immigració per part de determinats col•lectius que ho utilitzen pel seu interès, per a generar por davant de possibles incerteses va ser un altre dels punts tractats. En aquest àmbit, la inversió als barris (amb la Llei de Barris) o les polítiques educatives per a evitar el fracàs escolar i la no discriminació laboral van ser altres exemples de l’acció del Govern de la Generalitat per a fer front de forma transversal a la immigració.

Posteriorment va ser el torn per a l’exposició de la feina que ha dut a terme la Joventut Socialista de Catalunya per part del responsable d’Associacionisme i Nova Ciutadania, David Gutiérrez, amb la constitució del grup de treball “Societat XXI” amb l’objectiu de fer partícips nous ciutadans joves a la política.

Els representants dels diversos col•lectius de nova ciutadania del PSC: Érika Torregrosa de Xarxa Latina, Malan Kouassi Kanga de Xarxa Baobab Àfrica, Geanina Boicu de la Xarxa Romanesa i Eliana Camps de la Xarxa Xàbaca Àrab Socialista van explicar la situació concreta i el treball realitzat per part de cada col•lectiu, així com dels seus projectes de futur. La constitució i el creixement d’associats a aquestes xarxes és un dels símptomes de la seva importància, tot i que la crisi econòmica també és un element que afecta de manera especial a aquests col•lectius, com es va expressar al debat entre els assistents.

La JSC de l’Alt Penedès – Garraf ja prepara de cara al maig el debat de polítiques de joventut, que es farà en el marc de l’Escola de Formació que cada any es duu a terme.